Gimnazijalci i Mozgači iz Dječjeg vrtića “Smiješak” zajedno kroz znanost

“Um je poput padobrana – funkcionira jedino kad je otvoren” – poznata je izreka najvećeg matematičara svih vremena Alberta Einsteina. Da bi svoj um uvijek i iznova otvarali za novo, djeca iz Dječjeg vrtića “Smiješak” ( i to polaznici programa za potencijalno darovitu djecu “Mozgalica”), posjetili su Koprivničku Gimnaziju “Fran Galović” i to s ciljem: kroz ljepotu tajanstvenosti otkriti nova znanja, uz podršku i pomoć prof. M. Lokotar, prof. Ž. Perošić, te učeničkog tima.
Tema susreta bila je interaktivnim putem proći kroz područja biologije, kemije, fizike na djeci vrlo pristupačan, razumljiv i atraktivan način – pokuse.
Tako su Mozgači, kao aktivni sudionici i “mali znanstvenici”, motivirani i vođeni odlično pripremljenim timom profesora i učenika, mogli otkrivati prirodne zakone i uživati u znanstvenim avanturama.
Da je zainteresiranost, pa i fascinacija, postojala kod djece tijekom 90 minuta, najbolje su svjedočile njihove širom otvorene oči, brojni komentari, pitanja, čuđenje i radost ishodima pokusa, te (između ostalih) ove izjave dviju djevojčica:
“Meni je ovdje tako lijepo, da bi tu ostala cijeli dan i cijelu noć.”
“Teta, ja znam da ću biti znanstvenica.”
Ovakve reakcije su svakako kompliment “domaćinu” (Koprivničkoj Gimnaziji) ali i ostalim suradnjama, te poticaj da bi se upravo ovakavom načinu neposrednog “učenja čineći” trebalo dati više prednost i mogućnosti.

Fotografije veljača 2015 003 Fotografije veljača 2015 007 Fotografije veljača 2015 012 Fotografije veljača 2015 009 Fotografije veljača 2015 008 Fotografije veljača 2015 031