OTKRIVALI SMO I UPOZNAVALI LJEPOTE NAŠE PODRAVINE

Dvije skupine Smiješkića, “Cvjetići” i “Bubamare, proveli su petak u prekrasnom i edukativnom cjelodnevnom izletu istražujući povijesne, prirodne, kulturne i tradicijske vrijednosti naše Podravine.

Svoju avanturu započeli smo u Đurđevcu, točnije u Starom gradu, gdje su nas kostimirani animatori upoznali sa starom utvrdom te Legendom o picoku, odnosno, povijesnom pričom o obrani stanovnika Đurđevca od Turaka. Sljedeća atrakcija koja je oduševila djecu bila je posjet devama smještenim u lijepim, atraktivno uređenim nastambama i pravom pustinjskom ambijentu. Pitome, gostoljubive, znatiželjne i mazaste deve odmah su osvojile Smiješkiće, a zanimljivom društvu priključili su se i magarci, koza sa kozlićima, jarac, poni, vijetnamska svinja, ptice biserke i legendarni “picok”.

    Puni dojmova i obogaćeni novim poznanstvima i spoznajama krenuli smo na jedinstven i poseban geografsko-botanički rezervat, Đurđevačke peske ili Hrvatsku Saharu. Ovaj prostor okupirao je našu pažnju i znatiželju specifičnim tlom i vegetacijom te proširio iskustva djece novim spoznajama, ali nam priuštio i veliku radost doživljaja pustinjskog pijeska i dina.

Putovanje smo nastavili prema Molvama posjetivši CPS-nalazište plina, a zatim župnu crkvu Uznesenja Blažene Djevice Marije ili Podravsku katedralu koja je taj naziv zaslužila ponajviše zbog svoje dimenzionalnosti i arhitektonske reprezentativnosti. Dječju pažnju i impresiju su odmah, po ulasku u crkvu, preuzeli impozantni prostor, brojne fresko-slike sa prepoznatljivim motivima te crkvene orgulje. Nakon Molvi uslijedila je zanimljiva vožnja preko Drave, a zatim kroz, nadaleko poznatu Repašku šumu stoljetnih divovskih hrastova lužnjaka, do idiličnog mjesta uz jezero Čambine gdje su uslijedili zasluženi odmor i fina okrjepa uz ručak.

    Naše putovanje bližilo se kraju posjetom imanju Generalić u Hlebinama tj. muzejsko-memorijalnoj Staroj kući Ivana Generalića.

Tijekom povratka, naš vodič (kojem se i ovim putem zahvaljujemo na iznimnom angažmanu, brizi i strpljivosti) priredio nam je kviz znanja o izletu sa nagradama i ostao oduševljen doživljajima i znanjima koje su djeca ponijela sa sobom.

I doista, kroz ovaj izlet mogli smo doživjeti mali dio velikih bogatstva Podravine te uživati u njenim ljepotama i tajnama.