Upoznavanje s računalom

Cilj programa ranog upoznavanja djece s računalom je upoznati djecu sa specifičnostima računala kao sredstvom pomoći u radu te način na koji mogu koristiti to računalo koji je prihvatljiv za njihovu dob i neograničene mogućnosti kreativnog izražavanja pošto računalo bolje upoznaju. Svrha je približiti im informacijske tehnologije na jednostavan i zabavan način kroz svladavanje i korištenje osnovnih računalnih funkcija, stjecanje vještina kroz rad na računalu te osnovno korištenje gotovih programa računala što će ih pripremiti za naprednije korištenje računala.

Ovaj dodatni program predviđen je za djecu najstarije dobne skupine, dakle djeci u 6. i 7. godini života budući da im nudi specifične spoznajne vrijednosti, a djeca ga mogu birati prema vlastitom odabiru i afinitetu.

Program uključuje slijedeće vrste aktivnosti: upoznavanje sa računalom (dijelovima i funkcioniranjem), zajednički, individualni ili grupni rad djece na računalu, izrada vlastitih radova na računalu, korištenje gotovih tematskih programa namijenjenih djeci predškolskog uzrasta i programa kojima djeca sama mogu birati sadržaje, zanimljive i edukativne igre kroz koje mogu steći nove spoznaje o prometu, zanimanjima, orijentirati se u prostoru, brojke i slova, život u prirodi, vrste muzike, prostor i običaji zemlje u kojoj žive, osnovna saznanja o svemiru, podmorju…