Socijalne vještine djeteta u 6. i 7.godini

Šestogodišnje dijete spremno je za nove avanture, sigurno u sebe, borac za svoja prava i branitelj svog vlasništva. Dok se u sedmoj godini obično smiruje, postoji mogućnost povlačenja u sebe, više će možda biti u ulozi promatrača, ali i na taj način izgrađivati svijest o sebi.
U neke djece pojavljuju se periodi kada im se čini da su svi protiv njih, da ih nitko ne voli. Važno je pažljivo odmjeriti s koliko ćemo uvažavanja prihvatiti njegove brojne pritužbe i prigovore jer vjerojatno nije sve tako crno kao što dijete kaže.
Djetetu kao društvenom biću potrebno je druženje, razumijevanje drugih, empatija i osjećaj da nekome pripada jer najveći dio svog života provodi kao dio ili član određenih grupa djece, ljudi (vršnjaci, obitelj …)
Kako pomoći djetetu da stječe prijatelje i razvija socijalne vještine?
Odrasli koji okružujemo djecu i provodimo najviše vremena uz njih glavni smo uzori za socijalno kompetentna ponašanja. Naime socijalno nekompetentna odrasla osoba teško će pomoći djetetu da ono postane socijalno kompetentno. Zato nam je važno prvo osvijestiti vlastita ponašanja, jer kroz druženje s kvalitetnom odraslom osobom dijete mnogo dobiva. Socijalne vještine djeca stječu u konkretnim situacijama tijekom svakodnevnog življenja u obitelji, vrtiću, školi, ali i na igralištu i na mnogim drugim mjestima gdje susreću različitu djecu, odrasle. Najveći utjecaj ipak imaju vršnjaci, pa je često dobro pustiti djecu da žive vlastito iskustvo, te donose odluke i preuzimaju odgovornost za svoje aktivnosti i učenje. No za razvoj specifičnih socijalnih vještina nije dovoljna samo izloženost vršnjacima, već i aktivna uloga odraslih, ali svako dijete treba različitu pomoć, jer je svako dijete individua za sebe i razvija svoje specifične socijalne vještine.
Različite su potrebe djece za socijalnim kontaktima; neka djeca žele više druženja, a druga manje, također drugačije su im mogućnosti i sposobnosti uspostavljanja komunikacije i razvoja socijalnih odnosa. Razlikuju se i u tome kako se snalaze u pojedinim problemskim situacijama npr. kad su u sukobu, dok se ljute, dok surađuju, pregovaraju i slično. Svakom djetetu treba drugačija vrsta podrške u razvoju socijalnih vještina. Djeca se razlikuju po svojim mogućnostima uspostavljanja komunikacije i razvoja socijalnih vještina.
Zato osluškujte, promatrajte, imajte razumijevanja, budite kvalitetan primjer za razvoj socijalnih vještina u svakodnevnim situacijama jer: “Jedini način da imaš prijatelja jest biti prijatelj“ (R.W.Emerson)
Roditelji, budite prijatelji svoje djece!

Literatura:Slunjski Edita: “Kako djetetu pomoći da stječe prijatelje i razvija socijalne vještine“
Grupa autora: “Osobine i psihološki uvjeti razvoja djeteta predškolske dobi“