Što je važno za polazak djeteta u školu?

“Je li moje dijete spremno za školu?” – pitanje je koje si često postavljaju roditelji djece predškolske dobi. Polazak u školu svakako je jedno novo razdoblje u životima roditelja i djece.

Obitelj je prvi i najvažniji odgojitelj djeteta, stoga je važno da priprema za školu, odnosno “novi” život, počne već od najranije dobi. Dijete je važno poticati na aktivno sudjelovanje u zajednici i davati mu priliku da uči na vlastitim iskustvima jer time jača samostalnost i samosvijest koja mu je nužna i u uspješnom školovanju.

Roditelji često misle da je dijete spremno za školu ako zna čitati i pisati već prije prvog razreda, no zapravo radoznala i samosvjesna djeca uče lakše, nego ona s takvim predznanjem. Bitno je da djeca usvoje predčitalačke vještine, i to kroz igru, u čemu je ključna predškolska ustanova kao i roditelji djece. Naučiti čitati i pisati djeci je najmanji od svih problema, puno je važnije razvijati emocionalnu inteligenciju – što znači da se dijete može lako prilagoditi novim i nepoznatim situacijama, da su samodisciplinirani, uporni i spremni na suradnju.

Dijete koje kreće u školu treba poticati na samostalnost i odgovornost kako bi lakše izvršavalo svoje obveze u školi, a to će postići ako već u predškolskoj dobi ima svoje obaveze, npr. pospremanje igračaka i sl. Svakako je važno da roditelji imaju pozitivan stav prema školi koji prenose na djecu, a ujedno i ako vjeruju u djetetove sposobnosti i ohrabruju ga u svladavanju novih zadataka te ga uče da je za svako postignuće potrebno uloženo vrijeme i trud.