UPUTE ZA POSTUPANJE RODITELJA od 25.05.2020

UPUTE ZA POSTUPANJE RODITELJA od 25.05.2020.(1)

UPUTE ZA POSTUPANJE RODITELJA PRILIKOM DOVOĐENJA I ODVOĐENJA DJETETA U/IZ VRTIĆA  od 25.05.2020.(COVID-19)

Poštovani roditelji,

veselimo se povratku vaše djece u naš vrtić od 25. svibnja 2020.! Uslijed situacije izazvane sa Covid-19 uveli smo u načinu funkcioniranja neke promjene od onoga kako smo do sada navikli. Nadamo se da ćemo se svi brzo na njih naviknuti te Vas molimo da se savjesno i odgovorno odnosite prema vašoj i drugoj djeci time što ćete se pridržavati preporuka HZJZ-a i protokola našeg vrtića. Ulazak u vrtić je ograničen,roditelji i dalje ne smiju ulaziti u objekt vrtića.

  1. Radno vrijeme vrtića je od 6:00 do 17:00 sati.

2. Vrijeme prihvata djece u vrtić je od 6:00do najkasnije 8:30 satI zbog posebne organizacije rada u unutarnjem prostoru vrtića.

3. Parkiralište će biti otvoreno, ali sa izrazitim oprezom ulazite na označena mjesta obzirom da je na vrtićkom parkiralištu veća mogućnost povećanog broja roditelja s djecom (zbog održavanja razmaka od min 1,5m prilikom dolaska i odlaska u/iz vrtića). Nastojte što više koristiti mjesta javnog parkirališta u blizini vrtića.

4. Za dolazak djece u vrtić nema unaprijed utvrđenog rasporeda po grupama (kao do sada), ali je važno da roditelji poštuju razmak od minimalno 1,5 m prilikom dolaska ili odlaska po dijete u/iz vrtića.

5. Dijete sa simptomima bolesti ne smije polaziti dječji vrtić.

6. Ako su dijete ili roditelj bili u kontaktu sa osobom koja je u izolaciji, dijete ne smije polaziti dječji vrtić.

7.Djecu treba pripremiti za promjene ritma dana:

a) Nov način ulaska u njihov vrtići skupinu na način da jedan roditelj u pratnji (ili osoba sa popisa za odvođenje djeteta ) dolazi s djetetom do ulaza u objekt vrtića, pozvoni na zvono, ne ulazi u vrtić već pričeka da odgojiteljica otvori vrata i preuzme dijete na ulazu. Roditelj odlazi i ulazi sljedeće dijete u vrtić, uz poštivanje fizičke distance od najmanje 1,5 mkada čeka u redu s roditeljom.

b) Roditelji su dužni svako jutro kod kuće izmjeriti tjelesnu temperaturu djetetu prije dolaska u vrtić te ukoliko je ona povišena (iznad 37,2 C), ne smiju dovoditi dijete u vrtić. Odgojiteljica će svako dijete, kada uđe u garderobu, uputiti u pojačane higijenske mjere kao što su prolazak obućom preko dezbarijera za cipele i papučice, postupak pravilnog pranja ruku te ulazak u skupinu. Preostali dio dana će biti organiziran po uobičajenom programu odgojno-obrazovnog rada vrtića.

c) Nemogućnost međugrupnog druženja djece u unutarnjim prostorima vrtića (zajedno borave samo djeca iz skupina „Leptirići“ i „Pčelice“ dok će „Bubamare“ i „Cvjetići“ boraviti u vratima odvojenim prostorijama, svaka skupina za sebe.

d) Dolazak po dijete:

Ukoliko su djeca vani na dvorištu vrtića – roditelji ulaze u prednji dio dvorišta vrtića gdje pričekaju da ih dežurna odgojiteljica primjeti te uputi njihovo dijete prema njima.

Ukoliko su djeca u unutarnjem prostoru – roditelj pozvoni na zvono, pričeka ispred vrata na vidljivom mjestu da odgojiteljica pripremljeno dijete za izlazak pošalje van prema roditelju.

8. Roditelji se ne zadržavaju na ulazu, niti ispred vrtića.

9. Roditelji ne ulaze u vrtić, osim u krajnjoj nuždi.

10. Ukoliko dijete ne dođe u vrtić jedan ili više dana, roditelj ima obavezu prijaviti odsustvo djeteta u navedenim danima preko email-a vrtića uz obavezu navođenje razloga odsustva kako ne bi dolazilo do nesporazuma vezanog uz povratak djeteta u vrtić i donošenja potrebne liječničke potvrde.

11 .Ukoliko je dijete bilo odsutno zbog zdravstvenih razloga (više od 5 dana), obavezna je dostava liječničke potvrde. U vrtić ne može ući niti jedno dijete čiji roditelj nije dostavio liječnički potvrdu nakon izostanka djeteta zbog bolesti.

12. Ukoliko roditelj ima dileme vezane uz zdravstveni status djeteta obvezan je nazvati ravnateljicu kako bi u dogovoru s njom otklonio bilo kakvu sumnju ispravnosti svoje odluke o dovođenju djeteta u vrtić.

13 .U vrtić roditelj treba (i može) dovesti potpuno zdravo dijete.

14. Djeca sa znakovima drugih bolesti (kašalj, hunjavica, curenje iz nosa, proljev, povraćanje) također ne mogu dolaziti u ustanovu.

15. Ukoliko je nakon povratka djeteta iz vrtića došlo do nagle promjene zdravstvenog statusa, molimo odmah kontaktirati nadležnog pedijatra i javiti ravnateljici vrtića osobno na mobitel.

16. Roditelj pri dolasku s djetetom ili pri preuzimanju ne može očekivati veću komunikaciju na vratima vezanu uz dijete.

17. Svaka informacija koju roditelj drži važnom da odgojiteljica zna prije dolaska ili nakon boravka djeteta u vrtiću, može proslijediti preko e-maila vrtića ili porukom na mobitel ravnateljice ili odgojiteljice.

18. U određenim slučajevima koji zahtijevaju duži razgovor, roditelj može na isti način zatražiti da vas određena odgojiteljica nazove na mobitel, a što će odgojiteljica učiniti u najkraćem mogućem roku.

Ostale napomene:

Potrebno je donijeti u vrtić čistu vreću za spavanje (jednom tjedno – petkom, roditelj je dužan oprati posteljinu i vratiti ju čistu prilikom dolaska djeteta u vrtić) te vreću rezervne garderobe za dijete. Sadržaj vreće potrebno je prilagoditi potrebama svog djeteta imajući u vidu dovoljne količine odjeće za promjenu djeteta u slučaju potrebe. Djeca iz skupina „Bubamare“ i „Cvjetići“ nemaju popodnevni odmor osim priručni ležaj u sobi gdje će boraviti, a prema potrebi djeteta.

U vrtiću neće biti moguće posuđivati opremu od drugog djeteta te ćemo vas u slučaju da dijete nema dostatne rezervne odjeće zvati da istu donesete.

Nije dozvoljeno donošenje nikakvih ostalih nepotrebnih predmeta kao niti igračaka (plišanaca) od kuće.

Molimo roditelje za pridržavanje svih navedenih mjera kako bi zajedničkim snagama i vlastitom odgovornošću spriječili mogućnost pojave zaraze zbog naših propusta. Toliko trebamo i možemo učiniti zajedno. Budimo veseli i odgovorni za primjer našoj djeci!

Koprivnica 22.svibnja 2020.

 

image8f000a30a6cfa7e2162c77d11b4e384d-V