ZAŠTITA DJECE NA INTERNET

Posljednjih godina bilježi se povećana upotreba elektronskih medija među djecom i mladima, a trend korištenja raznih elektronskih uređaja započinje već u predškolskoj dobi. Nerijetko djeca već prije polaska u školu posjeduju mobitele ili tablete koji im omogućuju spajanje na internet, skidanje i igranje igrica, komunikaciju s drugim korisnicima raznih društvenih mreža.

Internet djeci može poslužiti kao izvanredno sredstvo komuniciranja i učenja ukoliko se koristi pametno. Uređaje koji imaju pristup internetu djeca ne bi smjela koristiti bez nadzora odrasle osobe.

Vodeći se time, djelatnici Ureda za prevenciju PU Koprivničko-križevačke, posjetili su DV ˝Smiješak˝ i održali interaktivnu radionicu za djecu skupina ˝Bubamare˝ i ˝Cvjetići˝ kako bi djecu upoznali s načinima sigurnijeg korištenja interneta. Kroz razgovor s djecom, došlo se do spoznaja da velik broj njih ima pristup uređajima s priključkom na internet, samostalno skidaju igrice, pregledavaju sadržaje na društvenim mrežama te su izloženi igricama neprimjerenima njihovoj dobi.

Interes roditelja i njihova uključenost u djetetove aktivnosti korištenja interneta od presudne su važnosti za zaštitu djece od nepoželjnih posljedica, stoga iz PU Koprivničko-križevačke najavljuju i tematske radionice za roditelje.

IMG-20210519-WA0002